Wyświetlanie pozycji 81-100 z 669

    • Parasirological contamination of arable soil in selected regions of Poland - preliminary research 

      Zdybel, Jolanta; Karamon, Jacek; Sroka, Jacek; Bilska-Zając, Ewa; Wójcik-Fatla, Angelina; Skowron, Piotr; Jadczyszyn, Tamara; Jadczyszyn, Jan; Cencek, Tomasz (Polskie Towarzystwo Parazytologiczne, 2024)
      The hygienic status of arable soils in developed countries has been unknown. In the presented study, preliminary investigation was undertaken to determine the contamination of arable fields in Poland with eggs of parasitic ...
    • Biologiczne skażenie gleby - zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska 

      Kłapeć, Teresa; Wójcik-Fatla, Angelina; Farian, Ewelina; Kowalczyk, Katarzyna; Zdybel, Jolanta; Sroka, Jacek; Jadczyszyn, Tamara; Skowron, Piotr; Siebielec, Grzegorz; Cencek, Tomasz (Instytut Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie, 2024)
      Wprowadzenie i cel pracy. Gleba stanowi miejsce akumulacji groźnych dla życia ludzi i zwierząt patogenów. Zgodnie z polskimi normami gleba jest badana na obecność bakterii z rodzaju Salmonella, a także jaj pasożytów ...
    • The grey wolf (Canis lupus) as a host of Echinococcus multilocularis, E. granulosus s.l. and other helminths – a new zoonotic threat in Poland 

      Karamon, Jacek; Samorek-Pieróg, Małgorzata; Bilska-Zając, Ewa; Korpysa-Dzirba, Weronika; Sroka, Jacek; Zdybel, Jolanta; Cencek, Tomasz (National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)
      Introduction: The aim of this study was to estimate the occurrence of Echinococcus spp. and other helminth infections in grey wolves in south-eastern Poland. Material and Methods: Overall, 74 samples of wolf faeces were ...
    • Znaczenie gryzoni w przenoszeniu chorób świń. Część 2: choroby pasożytnicze. 

      Szczotka-Bochniarz, Anna; Kochanowski, Maciej (Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji, Warszawa, 2024)
      Rosnąca urbanizacja i zmiany środowiskowe sprawiają, że gryzonie stają się coraz istotniejszymi wektorami patogenów, w tym także pasożytów chorobotwórczych dla wielu gatunków zwierząt oraz ludzi. Zjawisko to nabiera ...
    • Prevalence of chlamydiae in dairy cattle herds and factors contributing to the spread of infections 

      Szymańska-Czerwińska, Monika; Jodełko, Agnieszka; Osiński, Zbigniew; Zaręba-Marchewka, Kinga; Niemczuk, Krzysztof (National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)
      IntroductionDifferent Chlamydia species affect cattle and contribute to economic losses. One of them, C. pecorum, is a globally endemic livestock pathogen. Despite its endemicity, prevalence data from Poland have so far ...
    • High-throughput sequencing as a potential tool in the quality control of infectious bronchitis vaccines 

      Pasik, Katarzyna; Domańska-Blicharz, Katarzyna; Iwan, Ewelina; Bomba, Arkadiusz (National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)
      IntroductionIn Europe, veterinary vaccines are strictly controlled by the Official Medicines Control Laboratories (OMCLs) of the General European OMCL Network, coordinated by the European Directorate for the Quality of ...
    • Determination of clostebol residues in the urine of slaughter animals using liquid chromatography-tandem mass spectrometry. 

      Matraszek-Żuchowska, Iwona; Kłopot, Alicja; Grzelak, Justyna; Zdonek, Paulina (National Veterinary Research Institute in Pulawy; Poland, 2024)
      Introduction: Synthetic anabolic hormones, which may pose a potential risk to human health, should not be used in fattening food-producing animals. Because of the hormonal effects they cause, growth-promoting compounds are ...
    • Profiling of snoRNAs in Exosomes Secreted from Cells Infected with Influenza A Virus 

      Rożek, Wojciech; Kwaśnik, Małgorzata; Socha, Wojciech; Czech, Bartosz; Rola, Jerzy (MDPI, 2024)
      Small nucleolar RNAs (snoRNAs) are non-coding RNAs (ncRNAs) that regulate many cellular processes. Changes in the profiles of cellular ncRNAs and those secreted in exosomes are observed during viral infection. In our study, ...
    • The usefulness of botulinum toxin injections in oncology – clinical and laboratory perspectives 

      Grenda, Tomasz; Makuch, Aleksandra; Grenda, Anna; Domaradzki, Piotr (Elsevier, 2024)
      The use of botulinum toxins in various oncological conditions brings long-term results in the treatment of chronic pain without burdening internal organs, as is the case with the use of opioids. Numerous reports indicate ...
    • Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves 

      Kowalczyk, Marek; Domaradzki, Piotr; Ziomek, Monika; Skałecki, Piotr; Kaliniak-Dziura, Agnieszka; Żółkiewski, Paweł; Chmielowiec-Korzenioska, Anna; Kędzierska-Matysek, Monika; Ukalska-Jaruga, Aleksandra; Grenda, Tomasz; Nuvoloni, Roberta; Florek, Mariusz (Elsevier, 2024)
      The packaging system is one of the factors influencing the preservation of the nutritional value, microbiological safety, and sensory attributes of meat. The study investigated changes in physicochemical and microbiological ...
    • Enterobacteriaceae in Sewage Sludge and Digestate Intended for Soil Fertilization 

      Wójcik-Fatla, Angelina; Farian, Ewelina; Kowalczyk, Katarzyna; Sroka, Jacek; Skowron, Piotr; Siebielec, Grzegorz; Zdybel, Jolanta; Jadczyszyn, Tamara; Cencek, Tomasz (MDPI, 2024)
      Substances of organic origin are seeing increasing use in agriculture as rich sources of nutrients for plants. The aim of this study was to determine the microbiological contamination of sewage sludge and digestate to ...
    • Znaczenie przetworzonego białka owadziego w żywieniu zwierząt domowych 

      Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)
      The available literature provides information on the use of insects as processed insect protein (PAP) in food pets. A high protein content, including exogenous amino acids and fat, is a characteristic of all developmental ...
    • W jaki sposób można stosować owady w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz towarzyszących 

      Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)
      Obecnie liczba ludności na świecie systematycznie się zwiększa, a według prognoz w 2050 roku może osiągnąć nawet 10 miliardów. Konwencjonalne źródła białka nie są już wystarczające do całkowitego zaspokojenia przyrostu ...
    • Wykrywanie i identyfikacja DNA zwierzęcego w paszach 

      Weiner, Anna; Skowronek, Martyna; Mazur - Frejowska, Monika; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)
      Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów egzogennych. Możliwość wykorzystania tego rodzaju białek w paszach dla zwierząt gospodarskich wiązała się z ...
    • Nadzór nad produkcją pasz opartych o białka zwierzęce 

      Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)
      Zagrożenia związane z zapewnieniem bezpieczeństwa pasz mogą pojawić się na każdym etapie procesu produkcji. Mogą one także wynikać z możliwości umyślnego lub przypadkowego wprowadzenia do pasz zakazanych mączek mięsno-kostnych, ...
    • Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego - źródła i kategorie materiałów pochodzenia zwierzęcego 

      Weiner, Anna; Kwiatek, Krzysztof (Pro Agricola, 2024)
      Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) są to całe zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi. Podlegają ...
    • Kleszcze a afrykański pomór świń (ASF) 

      Łyjak, Magdalena; Frant, Maciej; Sapała, Magdalena (Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna, 2024)
      African swine fever (ASF), as an acute viral disease of Suidae and as relevantfactor influencing profitability of pork production, focuses particular attentionof scientists, vets and farmers worldwide. Years of the ...
    • Pork as a Source of Diverse Viral Foodborne Infections: An Escalating Issue 

      Szczotka-Bochniarz, Anna; Kochanowski, Maciej (MDPI, 2024)
      This review synthesizes current knowledge on the risks posed by viral foodborne infections associated with pork, emphasizing their global prevalence and the complexity of managing such pathogens. It covers a range of ...
    • Znaczenie gryzoni w przenoszeniu chorób świń. Część 1: choroby bakteryjne. 

      Szczotka-Bochniarz, Anna; Kochanowski, Maciej (Polskie Stowarzyszenie Pracowników Dezynfekcji Dezynsekcji i Deratyzacji, Warszawa, 2024)
      Współczesna hodowla trzody chlewnej wiąże się z szeregiem zagrożeń związanych z cho - robami zakaźnymi świń, przy czym obecność gryzoni stanowi istotny element ryzyka zawle - czenia tych schorzeń na terenie fermy. W ...
    • Risk assessment of residues of coccidiostats in food 14 years after the introduction of maximum levels 

      Chłodowska, Agnieszka; Pietruk, Konrad; Protasiuk, Edyta; Olejnik, Małgorzata (ELSEVIER, 2024)
      To ensure food safety, coccidiostats’ residue levels in food of animal origin are monitored to see if they comply with the established Maximum Residue Limits (MRL) and Maximum Levels (ML). The incidence of non-compliant ...