Wykrywanie i identyfikacja DNA zwierzęcego w paszach
Hodowca drobiu
Data
2024Autor
Weiner, Anna
Skowronek, Martyna
Mazur - Frejowska, Monika
Kwiatek, Krzysztof
Metadane
Pokaż pełny rekordStreszczenie
Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów egzogennych. Możliwość wykorzystania tego rodzaju białek w paszach dla zwierząt gospodarskich wiązała się z koniecznością opracowania i wdrożenia metod analitycznych pozwalających na kontrolę ich właściwego stosowania. W tym celu rutynowo wykorzystywane są dwie metody: mikroskopowa i real-time PCR. Metoda real-time PCR umożliwiająca identyfikację gatunkową białek zwierzęcych charakteryzuje się bardzo wysoką czułością. Granice wykrywalności określono na poziomach: 0,05% dla DNA białka przeżuwaczy, 0,025% dla DNA białka wieprzowego i DNA białka drobiowego. Dozwolone produkty stosowane w żywieniu zwierząt mogą dawać wyniki fałszywie dodatnie, przez co mogą wystąpić trudności interpretacji wyników. Z tego względu wciąż opracowywane są metody, np. immunologiczne, spektrometryczne umożliwiające wypełnienie tej luki analitycznej.
Zbiory
- Publikacje [579]