Pokaż uproszczony rekord

Hodowca drobiu

dc.contributor.authorWeiner, Anna
dc.contributor.authorSkowronek, Martyna
dc.contributor.authorMazur - Frejowska, Monika
dc.contributor.authorKwiatek, Krzysztof
dc.date.accessioned2024-11-27T12:18:47Z
dc.date.available2024-11-27T12:18:47Z
dc.date.issued2024
dc.identifierhttps://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/737
dc.identifier.issn1425-963X
dc.identifier.urihttps://www.portalhodowcy.pl/czasopisma/hodowca-drobiu/hodowca-drobiu-archiwum/520-hodowca-drobiu-4-2024
dc.description.abstractPrzetworzone białka pochodzenia zwierzęcego stanowią bogate źródło białka o korzystnym składzie aminokwasów egzogennych. Możliwość wykorzystania tego rodzaju białek w paszach dla zwierząt gospodarskich wiązała się z koniecznością opracowania i wdrożenia metod analitycznych pozwalających na kontrolę ich właściwego stosowania. W tym celu rutynowo wykorzystywane są dwie metody: mikroskopowa i real-time PCR. Metoda real-time PCR umożliwiająca identyfikację gatunkową białek zwierzęcych charakteryzuje się bardzo wysoką czułością. Granice wykrywalności określono na poziomach: 0,05% dla DNA białka przeżuwaczy, 0,025% dla DNA białka wieprzowego i DNA białka drobiowego. Dozwolone produkty stosowane w żywieniu zwierząt mogą dawać wyniki fałszywie dodatnie, przez co mogą wystąpić trudności interpretacji wyników. Z tego względu wciąż opracowywane są metody, np. immunologiczne, spektrometryczne umożliwiające wypełnienie tej luki analitycznej.
dc.language.isoPL
dc.publisherPro Agricola
dc.subjectDNA
dc.titleWykrywanie i identyfikacja DNA zwierzęcego w paszach
dcterms.titleHodowca drobiu
dc.identifier.doihttps://www.portalhodowcy.pl/czasopisma/hodowca-drobiu/hodowca-drobiu-archiwum/520-hodowca-drobiu-4-2024/6260-hodowca-drobiu-4-2024


Pliki tej pozycji

PlikRozmiarFormatPrzeglądanie

Nie ma plików powiązanych z tą pozycją.

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord