Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła
Weterynaria w Terenie
dc.contributor.author | Szacawa, Ewelina | |
dc.contributor.author | Bednarek, Dariusz | |
dc.date.accessioned | 2023-01-25T07:04:01Z | |
dc.date.available | 2023-01-25T07:04:01Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier | https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/449 | |
dc.identifier.issn | 1896-7655 | |
dc.identifier.uri | https://vetkompleksowo.pl/vet-w-terenie/zastosowanie-dodatkow-paszowych-jako-naturalnych-stymulatorow-ukladu-odpornosciowego-u-bydla/ | |
dc.description.abstract | W hodowli bydła specjalną uwagą powinno się objąć wczesne etapy odchowu cieląt i młodzieży. Liczne czynniki stresogenne w tym okresie życia, takie jak: odsadzanie cieląt, zmiana ich diety z płynnej na stałą oraz przegrupowania cieląt, mogą bowiemdoprowadzić do osłabienia odporności tych zwierząt. Nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego skutkuje z kolei zwiększoną wrażliwością i zapadalnością cieląt na różne choroby zakaźne, a nawet może przyczynić się może do wystąpienia wzmożonych upadków zwierząt, szczególnie wśród młodych osobników. | |
dc.language.iso | PL | |
dc.publisher | Elamed Media Group | |
dc.subject | bydło | |
dc.subject | układ odpornościowy | |
dc.subject | dodatki paszowe | |
dc.subject | probiotyki | |
dc.subject | zioła | |
dc.subject | składniki pochodzenia roślinnego | |
dc.subject | składniki pochodzenia mikrobiologicznego | |
dc.subject | pierwiastki | |
dc.title | Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła | |
dcterms.bibliographicCitation | 2022 nr 4 s. 36-40 | |
dcterms.title | Weterynaria w Terenie |
Pliki tej pozycji
Plik | Rozmiar | Format | Przeglądanie |
---|---|---|---|
Nie ma plików powiązanych z tą pozycją. |
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Publikacje [581]
artykuły z czasopism