Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
Rozdział: Wyniki ankietyzacji w zakresie możliwości wykorzystania PAP owadziego w żywieniu ludzi i zwierząt
dc.contributor.author | Zielonka, Łukasz | |
dc.contributor.author | Gałęcki, Remigiusz | |
dc.contributor.author | Kwiatek, Krzysztof | |
dc.contributor.author | Osiński, Zbigniew | |
dc.contributor.editor | Bakuła, T. | |
dc.contributor.editor | Gałęcki, R. | |
dc.date.accessioned | 2022-02-23T13:21:01Z | |
dc.date.available | 2022-02-23T13:21:01Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier | https://dspace.piwet.pulawy.pl/xmlui/handle/123456789/237 | |
dc.identifier.isbn | 978-83-961897-1-4 | |
dc.identifier.uri | http://www.wet.uwm.edu.pl/media/upload/articlefiles/19/Bakua/2021_OWADY/ksiega_print13122021_panelminified.pdf | |
dc.description.abstract | Owady jadalne są uznawane jako jedno z alternatywnych źródeł pożywienia dla ludzi oraz jako wartościowy materiał paszowy w żywieniu zwierząt. Przyczyną szukania nowych źródeł żywności jest znaczący przyrost populacji ludzkiej, według WHO w 2050 roku kulę ziemską będzie zamieszkiwało ok. 9 miliardów ludzi. Jednocześnie istotne zwiększenie areałów upraw roślinnych nie jest możliwe. Powoduje to konieczność bardziej efektywnego wykorzystania potencjału fl ory i fauny zamieszkującej Ziemię. W tym kontekście zwrócono uwagę na owady jako źródła substancji odżywczych. Niewątpliwą zaletą owadów jest mnogość gatunków, możliwość przeżycia w różnych warunkach klimatycznych oraz ekologiczność hodowli – niskie zużycie wody i niski poziom emisji gazów cieplarnianych. Kolejne argumenty za rozwojem tego typu hodowli to duży potencjał rozrodczy i krótki cykl reprodukcji. | en_US |
dc.language.iso | pl | en_US |
dc.subject | owady | en_US |
dc.subject | żywienie | en_US |
dc.title | Strategia wykorzystania owadów jako alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt oraz możliwości rozwoju jego produkcji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej | en_US |
dc.type | Book chapter | en_US |
dcterms.bibliographicCitation | 2021, rozdział s. 139-168 | |
dcterms.title | Rozdział: Wyniki ankietyzacji w zakresie możliwości wykorzystania PAP owadziego w żywieniu ludzi i zwierząt |
Pliki tej pozycji
Plik | Rozmiar | Format | Przeglądanie |
---|---|---|---|
Nie ma plików powiązanych z tą pozycją. |
Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach
-
Rozdział [55]
rozdział z książki, rozdział z monografii